29 Haziran 2013 Cumartesi

Galatasaray LH Transfer Stratejisi

Önümüzde 5 farklı kombinasyon var kafamda, daha fazlası da muhakkak vardır ama ben şimdilik olma ihtimalleri yüksek olanları yazıyorum.



Kısa pozisyonuna adı geçen Planicic ve Spanoulis, gönderilmesi düşünülen Jamont Gordon ve Arroyo’nun yer aldığı 5 farklı kadro. Uzunlara şimdilik dokunamadım çünkü her gün farklı bir isim çıkıyor karşımıza. Ayrıca yine Markoishvili'nin gönderilmesini isteyenler oldu, ama onun takımdan kesilmesini beklemek akıl karı değil, bir takımda sadece yıldızlar olmamalı. Görev adamı tanımının karşılığı, bu işi Avrupa'da en iyi yapanlardan biri Marko Paşa takımda kalacaktır.

1. SENARYO

PG: Carlos Arroyo-Ender Arslan-Engin Atsür
SG: Jamont Gordon-Henry Domercant-Sinan Güler
SF: Manuchar Markoishvili-Cenk Akyol-Göksenin Köksal
PF: X-Erwin Dudley
C: X-Furkan Aldemir

Bu seneki takımın sadece uzunlara yaptığı ekleme. Olabilecek mantıklı senaryolardan. Geçen sezonun şampiyon kadrosu. Hocanın sevdiği düzeni düşünürsek 4’e bir şütör ve 5’e Boni’nin özelliklerinden daha çok skorer kimliği olan ve alçaktan skor üretebilecek bir pivot. Takımın limiti belli. Arroyo, seni senle aynı seviyedeki rakipler karşısında bir adım önde kalmanı sağlar,hücumda tıkanmanı engeller. Ama daha üstü için yeterli mi, bilemiyorum.

2. SENARYO

PG: Carlos Arroyo-Zoran Planinic-Ender Arslan-Engin Atsür
SG: Henry Domercant-Sinan Güler
SF: Manuchar Markoishvili-Cenk Akyol-Göksenin Köksal
PF: X-Erwin Dudley
C: X-Furkan Aldemir

Kağıt üstünde bu da güzel, ama işin detayına inildiğinde bazı sorunların olduğu apaçık. Arroyo belki zekasıyla off-guard’a kanalize olabilir, o rolü de kotarabilir. Ama hocanın takımında 1. el Planicic mi olur, ondan şüpheliyim. Zoran’ın 2’ye kayması ondan alınacak maksimumu engeller. Beraber sahada kaldıkları süre boyunca Planicic-Arroyo ikilisinin savunmada getireceği açıklar 80+ sayıyla bile sağlanamayabilir, bir nevi bu seneki Fenerbahçe Ülker sendromu. Onların problemi uzunlardaydı, burada ise kısalarda. Ve sana burada alan sağlayacak Jamont Gordon’u da gönderiyorsun. Jamont Gordon’un gitmesi demek senin spacing sorununun başlangıcı demek.Oyuncuların sana biraz daha baskılı savunma yapması ve ilk tercihi penetre olmayan oyuncuların dışarda top çevirmek zorunda kalması demek. İlla gönderilecekse değil, onun görevini yapabilen birisi gerekiyor, örneğin Siena’da final MVP’si olmuş Daniel Hackett.

Tamam kısalar yaratıcı ve bir şekilde birebirlerle sayı üretebilirler ama hem hücumda, hem savunmada yaratacağı problem bu kadronun sezona ölü biçimde başlamasını sağlıyor.

3. SENARYO

PG: Carlos Arroyo-Engin Atsür-Ender Arslan
SG: Vassilis Spanoulis-Henry Domercant-Sinan Güler
SF: Jamont Gordon-Manuchar Markoishvili-Göksenin Köksal-Cenk Akyol
PF: X-Erwin Dudley
C: X-Furkan Aldemir

Jamont Gordon’u çıkarınca yukarıdaki sorunların hepsi yine ortaya çıkıyor, belki biraz daha az hasarla. 2. senaryoya göre nispeten daha iyi durumdasın, çünkü Planicic yerine elinde Spanoulis var. Hücumda top paylaşımı ve savunmada adam karşılama problemi minumuma çekilebilir. Ama bu sefer elinde 3 pozisyon için tam 5 yabancı ve 5 türk oyuncun var. Göksenin’in seneye hazır hale geleceğini öğrendiğimize göre Sinan Güler transferinin mantıksızlığı yine ortaya çıkıyor.

4. SENARYO

PG: Zoran Planinic-Ender Arslan-Engin Atsür
SG: Jamont Gordon-Henry Domercant-Sinan Güler
SF: Manuchar Markoishvili-Cenk Akyol-Göksenin Köksal
PF: X-Erwin Dudley
C: X-Furkan Aldemir

Spanoulis’in olmadığını varsayıyoruz ve Arroyo da masaya kabul edemeyeceğimiz bir teklif getiriyor. Biz de ikinci alternatif olarak Planicic ile sezona başlıyoruz. Pivot pozisyonuna Paul Davis’in getirilmesi bana göre şart. Geçen sezon Khimki’de nasıl bir bağlantı içerisinde olduklarını gördük. 

Planicic dediğimiz adam şu an Euroleague’in değerli 3-4 point guardından birisi, attan inip eşeğe binmelik bir durum yok haliyle. 4 numaralı pozisyona ise Davis’e alan açabilecek, yine şutu olan birisini alırız.

5. SENARYO

PG: Vassilis Spanoulis-Ender Arslan-Engin Atsür
SG: Jamont Gordon-Henry Domercant-Sinan Güler
SF: Manuchar Markoishvili-Cenk Akyol-Göksenin Köksal
PF: X-Erwin Dudley
C: X-Furkan Aldemir

Yine üstteki senaryonun benzeri, dümenin tamamiyle Vassilis’e bırakıldığı, top paylaşımının diğer tüm alternatiflere göre maksimumun alındığı durum. 6. yabancı Henry-Gordon değişmeli olarak oynayacak ve 3 pozisyon için ligde yeterli miktarda oyuncu süre alacak (8 oyuncu)

ZAZA SENARYOSU

Yukarıda kurulan kadrolara Zaza Pachulia eklendiği saniyede senin elinde 5 numaradan başka bir pozisyona geçişi mümkün olmayan 2 oyuncu kalıyor. Bu yüzden hocanın röportajlarında sıklıkla vurguladığı 3-4 oynayabilen bir oyuncu alınacaktır. (Örnekler: Kostas Kaimakoglu-Linas Kleiza-Luigi Datome) Pivot içinse yine 4 numaraya geçişi olan, pick and roll sonrası orta mesafe yollayacak biri düşünülür. (Örnek Lampe)

Yine İzzet ile alakalı haber: İyi Galatasaraylı ve rotasyonda gayet güzel bir alternatif olur. Gelmek istemesine rağmen yüklü bonservisi ve Banvit başkanının onu bırakmak istememesi transferin önünde engel. Bu sene de gerçekleşeceğe benzemiyor.

Benim tercihim 5 numara.

5 yorum:

kubilay gökkaya dedi ki...

başkan bende 5. hesabı olsun istiyorum. güzel yazı ben yazacaktım bu tip bir şey gerek kalmadı :(

Yasin Tuğcu dedi ki...

Öncelikle güzel bir yazı olmuş tebrik ederim. Sonrasında: benim de aklıma son günlerde hep o 2. senaryo takıldı, onun olmasını istiyorum.

Bahsettiğin Jamont'un yokluğunda doğacak alan problemi konusunda Planinic'in de penetreleri çözüm formüllerinden biri olabilir gibi geliyor bana. Yani Jamont kadar sağlam bir penetreci diyemeyiz belki ama bazen yürüye yürüye turnikeyi gittiğini bildiğimiz bir adam. Risk edemez rakipler. İkincisi başta onun veya diğer kısaların besleyeceği skorer bir uzunla(senin dediğin üzere Paul Davis çok uygun. Benim de gönlümde yatan aslandır pivot için) içeriden uzunlarla oluşturacağımız skor tehdidi yine alan yaratabilir. Tabi burada set tempomuzun artması gerekecek geçen sezona oranla. Çünkü geçen sezon bir tarafa kaydıracak olsak savunma yönümüz daha ağır basan bir oyun karakterine sahiptik. Bu yüzden biraz daha düşük tempoda Jamont'un bire bir etkinliği önem kazanabiliyordu. Bu sezon ise Arroyo-Planinic gibi bir ikiliyle bunu ibreyi hücum tarafına kaydırabiliriz ki böylesine üst düzey 2 kısayla hücumda gerekli dengeler de kurulur gibime geliyor.

Neyse, esas düşünülecek nokta bence de savunmada başlıyor ama burada Planinic biraz belirleyici olacak sanki. Yani onun o hep yumuşak kalıyormuş görünen savunma yapısı da biraz onun savunmada geri adım atmasıyla alakalı gibime geliyor. Yoksa o fiziksel avantajlarını kullanabildiği an orayı kotarabilir. Benim görüşüm. En azından Carlos'un oyunda olduğu anlarda bunun bilincinde savunma yapsın yoksa, tek başına oynarken yanında atıyorum Sinan-Marko falan varken bir parça kaçak dövüşebilir :)

Son olarak, Ataman'ın bu yıl hücum yönü daha ağır basacak bir takım kurma eğiliminde olduğunu düşünüyorum. Yani transfer isteklerinden anlayabildiğim bu, 2 tane üst düzey oyun kurucuyu bir arada oynatmayı planladığından yola çıkarsak.. Tabi işin savunma kısmında dengeyi de kurmaya çalışacaktır ama böyle bir karakter değişimi olabilir gibime geliyor. Böyle olursa seçeceğimiz uzunlar da çok önemli olacak mutlaka. Yani sadece Paul Davis gibi bir pivot değil Erceg gibi yine skor anlamında takıma ekstra şeyler katabilecek bir 4 numarada gerekli olacak diye düşünüyorum. Söyleyeceklerim bu kadar, bu senaryo bu aralar kafama oturdu baya, ama Spanoulis'in olup Arroyo'nun olmadığı diğer senaryoları da kalbime taş basarak kabul edebilirim :(

Unknown dedi ki...

Yorumun için teşekkürler, ama 2 numara en kabul edemeyeceğim durum sanırım. orada da açıkladım, hem jamont'tan vazgeçiyorsun, hem de arroyo-spanoulis gibi savunmada 2 yumuşak karnı aynı anda sahaya sürüyorsun.

bu çift guard oynatma bana göre pek verim vermeyecek, belki arroyo yerine başka bi pg olsaydı olabilirdi ama final serisinde kalin lucas'ın üstünden nasıl sayılar bulduğunu da gördük.

3. paragraftaki savunma içinse, abi kurtlar sofrasındayız artık. 1 kişinin kaçak dövüşmesi, takımın onu saklaması kabul edilemez bir durum. nanterre gibi takımlara işler ama hedeflerin yüksekliğinden bahsediyorsak olmaz o iş, her maç 80+ yiyerek çıkarız.

Unknown dedi ki...

spanoulis demişim ya, planinic tabi.

Yasin Tuğcu dedi ki...

En istemediğim senaryo demişsin galiba. Arroyo-Spanoulis'i Arroyo-Planinic'e tercih eder misin yani?