28 Ocak 2013 Pazartesi

Manuchar Markoishvili Kimdir?


Dün gece bittiği söylenen Markoishvili'nin Galatasaray'a katacaklarını Mete Budak yazdı, ellerine sağlık. Lafı dolandırmadan sizi yazıyla başbaşa bırakıyorum.

'Galatasaray Medical Park, David Hawkins'in yarattığı sıkıntıdan sonra mecburen bir 3 numara arayışına girdi ve bilindiği üzere kısıtlı bir zaman diliminde takıma maksimum katkı yapacak olan ismi aradık. Adaylar arasında en süslüsü Blake Schilb gibi gözükse de çok yüksek ihtimalle -bunu yazdığımızda hala bir resmi açıklama yoktu- Gürcü basketbolcu Manuchar Markoishvili sezonun geri kalanında parçalıyı giyecek. Kendisini Gürcü Milli Takımı ile ve Cantu'da çok yakından takip etme şansı bulduk, bu yüzden daha net konuşabiliriz. Lafı uzatmadan oyuncunun özelliklerini ve takıma katabileceklerini özetlemeye çalışalım.



   En başta, Marko'nun yerini alacağı oyuncu Hawkins olunca beklentiler de kendiliğinden yükseliyor ancak şunu söyleyelim, Markoishvili ve Hawkins farklı oyuncular. Marko görkemli bir oyuna sahip değil, istatistikleri de zaten bunu söylemiyor bize ama kendisi tam anlamıyla bir 3 numara oyuncusu. Topun kıymetini bilen, gerektiğinde sorumluluk almaktan kaçmayan, sahada daha çok kafasını çalıştıran bir oyuncu. Arroyo'nun takıma katılmasından sonra gözle görülür bir p&r oynama becerisi kazandı takım ve böylece topu hareketli aldığında bir şeyleri verimli üretebilen Milan Macvan ve Furkan Aldemir hücumda efektif hale geldi. Markoishvili'nin verecekleri de aslında tam burada. Kendisi p&r hücumunun ball handler (topu süren) kısmında üst düzey bir oyuncu, yani, perdeden sonra çembere gidebilen ya da devrilen oyuncuyu bulabilen ve hatta direkt şuta gidebilen bir oyuncu. Bu nedenle zaten p&r konusunda istekli olan takıma Manuchar'ın katılmasıyla ön alanda topun daha fazla dolaşacağını söyleyebilir ve eldeki Cenk-Marko gibi şutörleri, Gordon gibi güçlü bir penetreciyi de yüksek verimle kullanabiliriz. Bunun yanında Macvan'ı tepeden kullanma, N'Dong gibi kurt bir p&r oyuncusunu devrilirken bulma gibi güzel hayalleri gerçekleştirebiliriz. Hatta kişisel bir fikir olarak; zaman zaman üç sayı yayının 2-3 metre gerisinde, yani çok yüksekte Arroyo'ya bir perde getirebiliriz çünkü Arroyo karar verme konusunda sayılı oyunculardan biri, stop-jump shot konusunda sayılı oyunculardan biri ve yeni "topun hareket ettiği" Galatasaray'da yüksekte gelecek bir perde rakip takımın tüm dengesini bozabilir, kolay sayıya gidebiliriz.



   Gordon-Cenk-Hawkins ön alanıyla hücumda yaşadığımız "size'lı ama hareketsiz (topun ve oyuncuların hareketi), bire bire fazlaca kalan ve zor şutlar kullanan" takımdan "hareketli ve topun dolaştığı, tek hücumda en az 2 p&r'ın kullanıldığı ve hücum alanını genişleten" bir takıma evriliriz Manuchar'ın katılımıyla. Kendisi muhtemelen Hawkins'in yaptığı istatistikleri yapmayacak ama takıma hücum ve savunma temelinde farklı özellikler katacak, özellikle hücumda daha karakterli ve derli toplu bir organizasyon getirecek. Ayrıca geçen sezon Beşiktaş ve bu sezon Galatasaray'ın temelini oluşturan ve zaman zaman kilitlenen Arroyo-Hawkins ön alan ikilisinin değişimi de oldu böylece. Ergin Ataman Markoishvili'nin gelişiyle daha farklı bir basketbol oynamamız gerektiğinin bilincinde ve buna göre çalışacaktır da. Manuchar Markoishvili Galatasaray formasıyla izleyeceğimiz büyük yıldızlardan biri değil belki ama takımı sisteme oturtabilecek düzeyde bir oyuncu olduğunun garantisi verilebilir. Repertuarını ve basketbol aklını 26 yaşında geldiği Galatasaray için daha da iyi göstermesi dileğiyle.'

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Elinize sağlık. Marko takımımıza hayırlı olur umarım. :)